Ghid de cumpărare cămăşi

Fie că este vorba despreo cămaşă elegantă sau despre una mai lejeră, va trebui să cunoaşteţi două informaţii ȋnainte de a putea găsi o cămaşă pe măsura dumneavoastră : dimensiunea gulerului şi lungimea mânecii dumneavostră.

ghid-marimi-camasi

Dimensiunea gulerului

Cămăşile sunt confecţionate ȋn funcţie de o anumită dimensiune a gulerului (ce mai poate fi numită şi “măsura gulerului”). Această măsură corespunde circumferinţei gâtului.

Pentru a măsura această dimensiune a cămăşii trebuie să plecaţi de la nasture (punctul de plecare al gulerului) şi până la butonieră. Dacă nu vă plac cămăşile prea strânse nu ezitaţi să adaugaţi câţiva milimetri până la 1 centrimetru. E de preferat, ȋn general,  o cămaşă un pic mai largă decât una puţin prea strânsă ; nu se recomandă să eliminaţi câţiva milimetri până la un 1 centrimetru la măsura pe care aţi făcut-o : nu uitaţi că la spălat hainele dumneavostră au tendinţa să se strâmteze.

Măsura gâtului corespunde circumferinţei orizontale a gâtului măsurată chiar deasupra mărului lui Adam.

talie-camasa

Pentru a vă măsura dimensiunea gâtului trebuie să folosiţi un metru de croitorie. Staţi ȋn picioare, foarte drept, cu privirea ȋn faţă şi treceţi metrul ȋn jurul gâtului dumneavostră desupra mărului lui Adam respirând normal. Când efectuaţi această măsură, asiguraţi-vă că metrul de croitorie nu este nici prea larg nici prea strâns, că este aplicat pe gâtul dumneavoastră şi, mai ales, că măsura se face pe orizontală.

Dacă nu aveţi un metru de croitorie, puteţi folosi un fir de aţă procedând ȋn acelaşi mod. Apoi ȋntindeţi firul de aţă pe o linie pentru a cunoaşte măsura gâtului dumneavostră.

Gândiţi-vă bine ! O cămaşă cu măsura bună este atât cât trebuie de lejeră când vă ȋntoarceţi, aplecaţi sau ridicaţi capul. Ea trebuie să fie suficient de lungă pentru a nu vă ieşi din pantaloni sau ȋn cazul ȋn care ridicaţi o mână.

Lungimea mânecii

Pe lângă măsura dimensiunii gâtului, unele cămăşi indică şi măsura (lungimea) mânecilor. Pentru o aceeaşi măsură a gulerului, o cămaşă poate avea lungimi diferite ale mânecilor cu scopul de a corespunde cât mai bine diferitelor morfologii umane.

Lungimea mânecii corespunde lungimii braţului dumneavoastră măsurată de la umăr până la degetul mare.

Pentru a vă măsura lungimea braţului trebuie să folosiţi un metru de croitorie. Țineţi braţul foarte drept orizontal sau vertical, şi rugaţi pe cineva să vă ajute pentru a lua măsura plecând de la ȋnceputul umărului şi până la ȋncheietura degetului mare.

Dacă nu aveţi un metru de croitorie, puteţi folosi un fir de aţă procedând ȋn acelaşi mod. Întindeţi apoi firul pe o linie pentru a afla lungimea mânecii dumneavoastră.

Și de data aceasta puteţi să adăugaţi câţiva milimetri chiar centrimetri pentru propriul dumneavoastr confort ( nu uitaţi că atunci când faceţi mişcări, mâneca are tendinţa să se retragă).

Dacă purtaţi un ceas sau un accesoriu la mână, mâneca dumneavoastră nu trebuie să fie foarte strânsă pentru a nu fi deranjat de respectivul obiect. În ciuda a ceea ce s-ar putea crede, mânecile nu trebuie să fie prea largi aşa ȋncât să vă permită să vă scoateţi cămaşa fără să descheiaţi nasturii de la mâneci.

Tabelul de mai jos indică măsurile standard ale cămăşilor ȋn funcţie de dimensiunea pieptului. Fiecărei dimensiuni a pieptului ȋi corespunde un cod.

Diferitele coduri :

XS = Extra mic (dimensiune foarte mică)

S = MIc (dimensiune mică)

M = Mediu (dimensiune medie)

L = Larg (dimensiune largă)

XL = Extra larg (dimensiuni foarte mari)

Se poate vedea uneori măsura XL care are ȋn faţă unul sau mai mulţi de X indicând măsuri şi mai mari.

La nivel european, aceste dimensiuni sunt ȋn general indicate ȋn centrimetri, ȋn celelalte ţări anglo-saxone aceste dimensiuni sunt date ȋn inci.

Fiecărui interval de dimensiuni ȋi corespunde o lungime a mânecii standard. Aceste lungimi ale mânecilor pot fi diferite ȋn funcţie de ţară sau de firma producătoare (acest lucru este datorat diferitelor morfologii umane şi diferitelor modele).

Toate aceste indicaţii (sau cel puţin una dintre ele) sunt ȋn general indicate pe eticheta cămăşilor.

Măsură Măsuri pentru Europa Măsuri pentru Statele Unite (US) / Măsuri englezeşti (UK)
  Dimensiunea

gâtului

Lungimea

mânecii

Dimensiunea

pieptului

Dimensiunea

gâtului

Lungimea

mânecii

Dimensiunea

pieptului

S 37-38cm 82cm 92cm 14.5 32 36
M 39-40cm 84cm 97cm 15.5 33 38
L 41-42cm 86cm 102cm 16 34 40
XL 43-44cm 88cm 107cm 17 35 42

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *